torstai 7. helmikuuta 2013

Hermanni ystävyyskakku

Sain pitkästä pitkästä aikaa Hermannin juuren. Hermannia ei voi ostaa kaupasta, vaan sen juuri saadaan ystävältä, tuttavalta, naapurilta..
Hermannin ohjeita on erilaisia, mutta tämä saamani oli erittäin maukas yksilö :)
Tämän Hermannin ohje löytyy myös Myllyn Paras -sivuilta.


1. päivä
Saat Hermannin. Laita se isoon astiaan huoneenlämpöön ja peitä liinalla.
2. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
3. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
4. päivä
Hermannilla on nälkä, anna sille
2,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
5. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
6. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
7. päivä
Hermannilla on taas nälkä, anna sille sama annos kuin 4. päivänä. Jaa taikina 4 osaan ja sinulle jää yksi osa. 3 muuta menee ystävillesi.
8. päivä
Hermanni saa nyt viimeisen kerran ruokaa:
2,5 dl sokeria
150 g pehmeää margariinia
3 munaa
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
100 g pähkinöitä
100 g suklaata
2 tl kanelia

Paista rengasvuoassa, 170-asteisen uunin alaosassa noin 60 minuuttia.

Hermanni on luonnollisesti kohoava taikinajuuri. Anna Hermanni 7. päivänä ystävillesi. Älä säilytä Hermannia jääkaapissa, se ei pidä siitä.

Hermannin juuren pystyy myös itse valmistamaan. Aloita 4 päivän aineilla. Tämän jälkeen noudatetaan ensimmäisestä päivästä lähtien.

tiistai 5. helmikuuta 2013

Pienet kalkkuna-paprikapiiraat

Taas vähän erilaista suolaista. Ohje taas tuttua ja turvallista Kaarina Roinista, tosin täyte on sitä mitä kaapista sattui löytymään :)
Piiraat voi tehdä silikoniseen muffinivuokaan tai erillisiin silikonisiin muffinivuokiin. Ohjeesta tuli 12 piirasta.


Pohja:
2 kananmunaa
1 dl öljyä tai pullomargariinia
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ dl vehnäleseitä
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta

Täyte:
pala savukalkkunaa
½ punainen paprika
½ sipuli
1 kananmuna
juustoraastetta
yrttimaustetta

Valmista täyte. Kuutioi kalkkuna, paprika ja sipuli. Yhdistä keskenään, mausta makusi mukaan ja lisää joukoon kananmuna. Sekoita tasaiseksi.
Valmista pohja. Vatkaa kevyesti kananmunien joukkoon maito ja öljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Annostele hieman kukkurainen ruokalusikalinen taikinaa silikonisen muffinivuoan koloihin. Levitä lusikalla niin, että keskelle muodostuu pieni syvennys.
Annostele täyte taikinan päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15-20 minuuttia.
Nauti salaatin kera.

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Runebergin tortut

Tiistaina vietetään Runebergin päivää. Runebergin tortut kuluvat jokavuotisiin leivonnaisiini. Ja ah ne ovat niin hyviä, varsinki ne ensimmäiset jotka tekee.
Ohjeeni on vanha, taitanee olla 70-luvulta. Ohje löytyy myös vanhasta Vuodatuksen blogista (joka on uudistuksen jälkeen kyllä hyvin sekainen). Itse pidän enemmän tällaisesta matalasta tortusta, kuin "oikeasta" korkeasta.


200g voita

1½dl sokeria

2 kananmunaa

1½dl korppujauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Pinnalle vadelmamarmeladia ja sokerikuorrutus



Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasva-munamassaan.

Jaa taikina paperisiin leivosmuotteihin.Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Nosta jokaiselle leivokselle heti uunista otettua hilloa. Jäähdytä.

Tee sokerikuorrutuksesta (itse käytin kaupan valmista) rinkula hillon ympärille.

perjantai 1. helmikuuta 2013

Savulohipiirakka

Kala sopii mainiosti piirakan täytteeksi ja piirakat ovat loistavaa "iltaruokaa".
Pohjan ohje on hyväksi havaitun Kaarina Roinisen.


Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g margariinia tai voita
1 dl silputtua persiljaa
1½ dl kylmää vettä

Täyte:
300g savustettua lohta
2 dl pippuriruokakermaa
2 kananmunaa
juustoraastetta

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon pehmeä rasva sekä hienoksi silputtu persilja (minulla ei ollut persiljaa, korvasin sen yrttimausteella). Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. Anna taikinan levätä kylmässä hetken.
Kauli taikina piirakkavuoan kokoiseksi levyksi+reunat (halkaisija 25-27cm) ja nosta levy kaulimen avulla vuokaan. Taputtele se tasaisesti vuokaan jauhoisella kädellä. Vaihtoehtoisesti voit painella taikinan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (kuten minä tein).
Paista pohjaa 200 asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.
Levitä pohjan päälle perattu lohi ja juustoraaste. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään ja kaada täytteen päälle. Paista piirakkaa vielä noin 30 minuutia.
Anna piirakan tekeytyä hetken ennen tarjoilua.